Hotărârea Comitetului Local pentru Situații de Urgență - nr. 9/27.09.2021


Art.1. – (1) Se interzice circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 20,00-5,00, cu urmatoarele exceptii:
a) deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
b) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta, precum si pentru achizitionarea de medicamente;
c) deplasari in afara localitatilor ale persoanelor care sunt in tranzit sau efectueaza calatorii al caror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, si care poate fi dovedit prin bilet sau orice alta modalitate de achitare a calatoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori decesul unui membru de familie;
(2) Măsurile stabilite la alin.1 nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si care fac dovada indeplinirii acestei conditii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hartie sau in format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19 sau persoanelor fizice provenite din state ale caror autoritati nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare si care fac dovada indeplinirii acestei conditii prin documente, pe suport hartie sau in format electronic, care sa ateste vaccinarea acestora."
(3) Pentru verificarea motivului deplasarii in interes profesional, prevazut la alin. (1) pct. 1 lit. a), persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator ori o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.
(4) Pentru verificarea motivului deplasarii in interes personal, prevazut la alin. (1) pct. 1 lit. b)-d) , persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, o declaratie pe propria raspundere, completata in prealabil.
(5) Declaratia pe propria raspundere trebuie sa cuprinda numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei/gospodariei/locului activitatii profesionale, motivul deplasarii, data completarii si semnatura.
Art.2. (1) Se instituie obligatia pentru operatorii economici care desfasoara activitati de comert/ prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, sa isi organizeze si sa isi desfasoare activitatea in intervalul orar 5,00-18,00.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), in intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar in relatia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
(3) Unitatile farmaceutice, benzinariile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum si operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane si rutier de marfuri isi pot desfasura activitatea in regim normal de munca, cu respectarea normelor de protectie sanitara.
(4) Se suspenda activitatea operatorilor economici desfasurata in spatii inchise in domeniul salilor de sport si/sau fitness.
(5) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc este interzisa.
(6) Activitatile recreative si sportive desfasurate in spațiu închis sau în aer liber, sunt interzise.
(7) Activitatea in restaurante, cafenele, baruri în interior și pe terase este interzisă, fiind permisă doar livrarea la domiciliu.
Organizarea de evenimente private (nunti, botezuri, mese festive) este interzisă.
(9) Activitatea in crese si after-school-uri este permisa numai cu respectarea conditiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educatiei, al ministrului muncii si protectiei sociale si al ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
(10) În cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant sunt permise activitatile didactice si alte activitati specifice, precum si organizarea si desfasurarea examenelor pentru elevi/studenti, cadre didactice, in conditiile respectarii masurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educatiei si al ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
(11) Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele si rugaciunile colective, se desfasoara in interiorul si/sau in afara lacasurilor de cult, cu respectarea regulilor de protectie sanitara, stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne, emis in temeiul art. 45 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
(12) Se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.
(13) Desfășurarea competițiilor sportive la care participă sportivii legitimați din cadrul Clubului Sportiv Comunal Moșnița, organizate în cadrul campionatelor/turneelor județene sau naționale în spații închise, este permisă fără accesul spectatorilor cu respectarea măsurilor de protecție prevăzute de ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii.
Art.3. Se instituie obligatia operatorilor economici si profesionistilor precum și a Primăriei Moșnița Nouă de a organiza activitatea astfel incat sa asigure, la intrarea in sediu, in mod obligatoriu, triajul epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor, atat pentru personalul propriu, cat si pentru vizitatori, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne, emis in temeiul art. 13 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare ;
Art.4. Se instituie obligatia desfasurarii activitatii la nivelul cabinetelor stomatologice si unitatilor sanitare non-COVID, in conditiile stabilite prin ordinul ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art.5. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, pe o rază de 50 de metri în
jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru, pe o rază de
25 de metri în jurul unor spații publice, cum ar fi piețe, spații comerciale, unități spitalicești (fără
a se limita la acestea).
Art.6. (1) Data inițială a instituirii măsurilor de protecție este 28.09.2021.
(2) Măsurile prevăzute se aplică de la ora 00: 00 a zilei instituirii până la ora 24:00 a celei de a 14-a zi.