Sănătatea mentală este o parte importantă a stării de bine generală a fiecărui individ. Starea noastră emoțională afectează felul în care gândim, simțim și reacționăm. De asemenea influențează și felul în care facem față stresului, cum relaționăm cu ceilalți sau cum alegem în situații de criză. Pandemia de COVID 19 este foarte stresantă pentru oameni. Frica și anxietatea legate de boala cea nouă și de ce se poate întâmpla în cazul infectării pot fi copleșitoare și pot cauza emoții puternice atât în rândul aduților, cât și la copii. Măsurile de distanțare socială pot face oamenii să se simtă izolați și singuri și pot crește stresul și anxietatea. Totuși, aceste măsuri sunt necesare pentru a reduce răspândirea COVID 19. Felul în care reacționăm la stresul generat de pandemia de COVID 19 depinde de istoricul fiecărui individ, de suportul social al familiei și prietenilor, de situația financiară, de istoricul emoțional, de comunitatea din care face parte.
A face față stresului într-un mod sănătos, te va face pe tine, pe cei dragi ție și comunitatea din care faci parte mai puternici!
Stresul resimțit de individ pe parcusul infectării cu COVID 19 poate genera : Temeri și gânduri legate de propria sănătate și de sănătatea celor din jur Frică legată de instabilitatea financiară și teamă că ar putea pierde suportul celor din jur Modificări în obiceiurile alimentare Dificultate de a adormi Dificultăți de concentrare Deteriorarea stării de sănătate mai ales la indivizii cu probleme de sănătate cronice Afectarea sănătății mentale Creșterea consumului de tutun, alcool sau substanțe interzise Oamenii care răspund cel mai puternic la stresul generat de criză sunt: Cei cu risc crescut de a dezvolta o boală severă (de ex: persoanele în vârstă, persoanele cu comorbidități) Copiii și tinerii Cei care au în îngrijire alte persoane Cei care sunt în prima linie de suport (de ex medicii, asistenele medicale etc) Cei care lucrează în domenii esențiale, cum ar fi cei din industria alimentară Cei cu o condiție psihiatrică preexistentă Cei care au un istoric în folosirea diverselor substanțe interzise Șomerii Persoanele cu dizabilități Persoanele izolate social de ceilalti, de ex cei care locuiesc singuri
Modalități sănătoase de a face față stresului
Pentru cei aflați în așteptarea unui rezultat, sau pentru cei aflați în carantină
Ai grijă de sănătatea emoțională. Acest lucru te ajută să gândești clar și să reacționezi rapid în sensul protejării propriei persoane și a celor din jur Încearcă pe cât posibil să îți menții rutina și programul zilnic, adaptat la noua situație sau să iți creezi un program nou Implică-te în activități sănătoase care îți fac plăcere și care te relaxează Fă mișcare pe cât posibil și menține un program sănătos de somn (cel puțin 8 ore pe zi) și de mâncat Gândește în perspectivă Folosește mijloacele media pentru a comunica cu ceilalți Fii pregătit pentru a ști unde și cui să te adresezi în cazul confirmării cu COVID 19 Asigură-te că ești în legătură cu profesioniști din domeniul sănătații și că poți primi în timp util suport practic și emoțional de la ei Apelează la comunitate sau la organizațiile în care ai încredere. Chiar dacă se recomandă distanțarea socială, ia în calcul conectarea online cu persoanele de suport prin mediul social, telefon sau e-mail.
Pentru cei confirmați cu infecția COVID 19
Ia o pauză de la a privi, citi sau asculta toate știrile noi. Evită a mai fi bombardat cu toate informațiile noi. Stabilește-ți un program de verificare a știrilor (de ex o dată sau de două ori pe zi, la jurnalele principale) Ai grijă de corpul tău. Menține un stil de viață sănătos pentru a-ți ajuta organismul să facă față mai bine bolii Fă mișcare, întinderi (stretching), meditație Încearcă să mănânci sănătos (preponderent legume si fructe) Fă exerciții regulat Dormi cel puțin 8 ore pe zi Evită excesul de tutun, alcool și droguri Fă-ți timp pentru relaxare. Încearcă să faci zilnic activități care îți fac plăcere Familiarizează-te cu simptomele COVID 19. O persoană informată face mai bine față stresului legat de boală Conectează-te cu ceilalți. Discută cu cei în care ai încredere despre grijile tale și despre cum te simți Fii în contact periodic cu cei dragi (ex prin telefon sau alte mijloace) Stabilește-ți un program și o rutină regulată pe cât posibil (de ex: stabilește-ți ore pentru cele 3 mese pricipale din zi, programează-ți activități care să îți solicite gândirea, dar și activități relaxante, ludice)
În cazul îmbolnăvirii cu COVID 19 a copiilor
Ascultă-i, ascultă-le activ și empatic gândurile, fricile Ajută-i să găsească modalități pozitive de a-și exprima emoțiile (de ex. frica, teama, furia). Fiecare copil are modul propriu de a-și exprima emoțiile. Câteodată angajarea în activitâți creative ca jocul de rol, pictura, desenul facilitează procesul de exprimare a emoțiilor Asigură un mediu plin de grijă și sănătos copilului Copiii reacționează la modul în care adultul de langă ei face față stresului. Astfel că este important ca adulții să reușească să își controleze emoțiile și să rămână calmi pentru a-i putea asculta, liniști și îngriji Menține o rutină și un program zilnic regulat pe cât posibil, care să includă: învățare, joacă, relaxare. Dacă este posibil, se recomandă menținerea programului de studiu și învățare Informează copiii despre ce se întâmplă cu sănătatea lor. Oferă-le infromații adaptate vârstei și capacității lor de înțelegere.